FORSKNING PÅ BÆREKRAFT VED VERDISKOLEN I REITAN
I “Studiet Verdibasert tillitsledelse i REITAN” kobles forskningsbasert kunnskap om verdibasert ledelse, sammen med egen lederpraksis og Vår Filosofi. Hilde Skaar, markedssjef og bærekraftsansvarlig hos VestenFjeldske Eiendom AS, har sammen med Tonje Brobak Gresseth, eiendomssjef og bærekraftsansvarlig hos Dora Eiendom, skrevet eksamensoppgave om bærekraft i Reitan Eiendom høsten 2023.
Studien deres ser på hvordan de bærekraftsansvarlige kan påvirke vår viktigste ressurs, nemlig menneskene i Reitan Eiendom, til å ta bærekraftige beslutninger. Deres problemstilling spurte som følger: Hvordan kan endringsagenter påvirke menneskene i Reitan Eiendom til å ta bærekraftige beslutninger?
Deres funn viser blant annet at ansatte i noen av datterselskapene opplever at informasjonsdelingen rundt bærekraftsarbeidet i Reitan Eiendom ikke er tilstrekkelig. Det er behov for en helhetlig forståelse for hva bærekraft faktisk handler om, samt forståelse for hva som er bærekraftige beslutninger i ulike spesifikke roller - eksempelvis forvalter, drifter, utviklingssjef mv. Her nevnes regelmessige workshop som et tiltak, hvor man kan dele erfaringer og beste praksis. Hilde og Tonje peker også på behovet for tilpasset opplæring og involvering innenfor alle arbeidsområder. De drar også frem viktigheten av kartlegging av årsaker til at motstand mot endring oppstår, og hvordan medvirkning og tidlig involvering er med på å forebygge motstand eller meningsløshet hos ansatte når endringsarbeid utføres.
Hilde og Tonje presenterte sine funn på Lade Gaard i Trondheim, foran sensor fra NTNU og Verdiskolen, i november. På bakgrunn av deres forskning, la de frem fire anbefalte tiltak som kan implementeres i bærekraftsarbeidet:
- Delegere ansvar og skape eierskap
- Målrettet opplæring og kunnskapsbygging
- Inkludere bærekraft i eiendomsmøtet
- Anerkjennelse og belønning
Samarbeid med forsknings- og utdanninginstitusjoner, NTNU/SINTEF i Trondheim
Gjennom en årrekke har selskaper eid av REITAN hatt samarbeid med både SINTEF og NTNU. For Reitan Eiendom har dette ofte dreid seg om byggeprosjekter med integrerte energisystemer basert på innovasjoner gjennom forskning. Reitan Eiendoms selskaper har i flere tilfeller bygget (testet) piloter med utspring fra forskningssenter der andre REITAN-selskap er partner, eksempelvis HighEFF (Forskningssenter for Miljøvennlig Energi, FME, hvor REMA 1000 er partner).
Forskning og undervisning
United Cities Internship Program
United Cities Internship Program er et åtte måneder langt praksistilbud som har som formål å utvikle unge fagfolk til å bli endringsledere for en bærekraftig fremtid. Programmet er utviklet i samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune, Kristiansund kommune og United Cities. Internship-programmet skal bli leietaker i det nye Campus Kristansund, som åpner høsten 2024.
I januar 2023 besøkte de 11 praktikantene og deres veiledere Lade Gaard for å utveksle erfaringer om bærekraftsarbeid. I løpet av besøket fikk praktikantene lære om hvordan Reitan Eiendom har utviklet sin bærekraftstrategi. De fikk også høre mer om hvordan bærekraftsarbeidet er organisert, strukturert og gjennomført de siste årene, spesielt med tanke på metodisk tilnærming. Denne læringen har praktikantene tatt med seg inn i flere prosjekter både for det offentlige og for næringslivet i etterkant. Erfaringer fra denne workshopen på Lade Gaard har også blitt benyttet i praktikantenes bidrag til utviklingen av bærekraftstrategien for SKI-VM 2025.
NTNU, undervisning i Urban Trigger Group, fakultetet for Arkitektur og Design
Nøkkelpersoner i Reitan Eiendom og datterselskapene har i en årrekke bidratt i undervisning og forskning på flere fakultet ved NTNU og på flere ulike kurs. Blant annet innen byutvikling, eiendomsutvikling og forvaltning. Det er et viktig samfunnsansvar å bidra til utdanning av fremtidens nøkkelpersoner for bærekraftig utvikling av kloden, samfunnet og økonomien. Dette arbeidet har fortsatt gjennom 2023.
Urban Trigger Group (UTG) er en faggruppe for prosjektdrevet by- og samfunnsutvikling ved Senter for Eiendomsutvikling på Fakultet for Arkitektur og Design på NTNU. Urban Trigger Agency AS (UTA) er en utførende, markedsrettet utløper fra UTG. UTG’s filosofi bygger på samvirket mellom bærekraft og endringskompetanse. Urban Trigger-metoden for by- og samfunnsutvikling er å betrakte byen som et intelligent og komplekst system, med (øko)systemet som perspektiv og med prosjektnivået som inngang. Jo bedre samvirket mellom sosial, økonomisk og økologisk bærekraft er, jo mer bærekraftig blir ikke bare det urbane systemet, men også det nye prosjektet. Urban Trigger-metoden ligger til grunn for den metodiske tilnærmingen i Reitan Eiendoms bærekraftsarbeid.
Bidrag til studentoppgaver
Reitan Eiendom har gjennom 2023 blitt kontaktet av en lang rekke studenter med forespørsler om intervju og bidrag til deres arbeider. Det har vært prioritert å være positiv til denne typen henvendelser, innenfor tilgjengelig kapasitet. Reitan Eiendom ønsker å dele erfaringer og bidra positivt til ny kunnskapsproduksjon.